Menu
0318 610582

Wortelkanaalbehandeling

Heeft u last van gevoelige tanden of kiezen bij het drinken van warme of koude dranken? Of voelen uw tanden pijnlijk aan? Dan is mogelijk uw wortelkanaal ontstoken en heeft u een behandeling nodig. Vraag uw tandarts om advies.

Het wortelkanaal loopt door de wortel van uw tand of kies en bestaat uit zenuwvezels, kleine bloedvaten en bindweefsel. Uw wortelkanaal kan ontstoken raken door onder andere tandbederf (cariës) en een lekkende vulling, maar ook na een harde klap op uw tand of kies (bijvoorbeeld bij een ongeval). Bacteriën kunnen zo in het wortelkanaal terechtkomen en ontstekingen in uw tandweefsel veroorzaken. Ontstoken tandweefsel geneest helaas niet vanzelf. Een wortelkanaalbehandeling is dan noodzakelijk als u de tand of kies wilt behouden.

Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt de ontstoken of afgestorven zenuw uit uw tand of kies verwijderd en het wortelkanaal wordt grondig gereinigd, gedesinfecteerd en hermetisch afgesloten. Een plaatselijke verdoving is niet altijd nodig.
Na de behandeling kan er nog napijn ontstaan. Deze verdwijnt vanzelf na enkele dagen en een pijnstiller bied u tijdens deze dagen verlichting. Indien de tand of kies na een wortelkanaalbehandeling te zwak is, kan een verdere behandeling noodzakelijk zijn.
Een wortelkanaalbehandeling is een poging om een kies of tand te redden. In de meeste gevallen gaat dit goed. Helaas slaagt de behandeling niet altijd. In 10 procent van de behandelingen kan een kies of tand na de behandeling nog opspelen waardoor er verdere behandeling noodzakelijk is. Vaak kan de kaakchirurg de wortelpunten schoonmaken waarmee de ontsteking en/of de pijn verdwijnen. In enkele gevallen verdwijnt de ontsteking niet of blijft een tand of kies alsnog gevoelig waardoor het noodzakelijk is de tand of kies te trekken.

Afspraak wijzigen
chevron-down